Stały dostęp do czystej, świeżej i smacznej wody nie powinien być luksusem, a naszą codziennością. Warto też pamiętać, by wodę pić regularnie i najlepiej jak najwięcej- dorośli nawet do 3 litrów dziennie- właściwe nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne. Dlatego też warto wyposażyć swoją kuchnię w praktyczne akcesoria filtrujące wodę, takie jak dzbanki lub butelki filtrujące, które pozwolą nam pić wodę kranową do woli. Jak działają filtry i czy powinny być one zawsze zanurzone w wodzie?
Dafi to zdecydowanie najbardziej lubiana i rozpoznawana marka dzbanków i butelek filtrujących w Polsce. Co cieszy, jest to nasz rodzimy producent. Asortyment produktów Dafi jest duży, a wśród różnych produktów marki znajdziemy np. różnorakie filtry do wody. Wybierać możemy spośród:
Do dzbanków Dafi pasują wszelkie uniwersalne filtry, najlepiej jednak jest stosować w dzbankach i butelkach Dafi filtry tego samego producenta. Przed pierwszym użyciem i dzbanka i filtra warto dokładnie zapoznać się z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniach.
Przede wszystkim pamiętać trzeba o regularnej wymianie filtra, jego żywotność to najczęściej około 4 tygodnie. Nie trzeba się jednak martwić, że o tym całkiem zapomnimy, gdyż dzbanki jak i butelki Dafi posiadają wskaźniki przypominające o konieczności wymiany filtra- wskaźniki manualne lub LEDowe. Przez te 4 tygodnie jeden filtr potrafi przefiltrować nawet około 200 litrów wody, co nam daje „nie kupionych” aż 120-130 butelek w plastikowych butelkach! To ogromna oszczędność pieniędzy, gdyż miesięcznie wydajemy w ten sposób jedynie kilkanaście złotych na jeden filtr, a zakładając, iż dla rodziny kupowalibyśmy 2-3 butelki wody dziennie, w kieszeni zostaje nam około 120-150 złotych.
Prawidłowe używanie filtra ma ogromne znaczenie, by pić wodę rzeczywiście czystą i świeżą. Jak zaleca Dafi, filtr powinien być ciągle zanurzony w wodzie, dlatego warto używać go tak, by zawsze być napełniony wodą do danego poziomu. Jeśli zapomnimy o tym raz czy dwa, nic się nie stanie, ale warto tego przestrzegać dla żywotności filtra. Przefiltrowaną w butelce lub w dzbanku wodę trzeba wypić maksymalnie do 12 godzin. Jeśli dopiero rozpakowaliśmy filtr, nie używaliśmy go lub dopiero zaczęliśmy używać, ale np. wyjeżdżamy na kilka dni lub tydzień czy dwa, warto filtr przechować w chłodnym miejscu- np. w lodówce.